Tips voor betere relaties - 27-01-2017

Volgens mij gaat niet om het aantal relaties wat je hebt, maar over de kwaliteit van je relaties. De kwaliteit van je relaties met anderen verbeteren kun je doen met de volgende tips. Feitelijk gaat het over tips waardoor je mooiere gesprekken krijgt, met meer verbinding . Veel van onze gesprekken zijn en blijven oppervlakkig. Met deze tips kun je een oppervlakkig gesprek ombuigen tot een interessant en boeiend gesprek. Je vrienden zullen je zeker weer vinden voor een goed gesprek en andere mensen zullen je herinneren als een fijn persoon om mee te praten, wanneer je deze tips goed kunt toepassen.

Wij praten heel wat af, de hele dag. Heel vaak praten we tegen iemand en niet met iemand. Er is dan weinig sprake van verbinding. In feite maakt het niet uit tegen wie we praten, onze partner, de buurvrouw of de hond, de informatie blijft hetzelfde (als het al informatie is voor degene tegen wie we praten J). Goed contact is iets anders dan samen in dezelfde ruimte zijn en je verhaal afsteken.

Herken je dit? Je wilt je verhaal kwijt bij iemand maar die ander gebruikt hetgeen je zegt, om over zichzelf te vertellen? Zo van, “O ja, dat heb ik ook weleens …..” om dan vervolgens een monoloog van een half uur af te steken, waarbij uit het oog is verloren dat jij na een minuut al was afgehaakt. Hoe voelt dit? Zou je ervoor kiezen om vaker met deze persoon te praten? Voegt het iets toe aan de kwaliteit van jullie relatie?

Verbinding

Bedenk eens voor jezelf wat een gesprek tot een fijn gesprek maakte voor jou. Werd er naar je geluisterd? Werd er door gevraagd? Was er ruimte voor je verhaal? Was er oprechte aandacht?

Vragen stellen en luisteren? Dat doet toch iedereen in een normaal gesprek? Was dat maar waar. We willen graag gehoord worden, maar horen we ook?

Mensen praten graag over zichzelf, ook jij en ook ik. Let maar eens op hoe vaak je zelf praat zonder echt verbinding met je gesprekspartner te maken. Het valt me op dat gesprekken een soort wedijver kunnen lijken over wie het meest over zichzelf kan vertellen. Ik denk dat dit voorkomt uit een onderliggende behoefte. Vaak gaat deze behoefte over bevestigd willen worden. Kun je dit ook bij jezelf ontdekken? Hoe vaak gaat het jou om bevestiging wanneer je verteld? Als je heel eerlijk naar jezelf kunt kijken, kom je erachter dat meer dan de helft van wat je zegt, eigenlijk is om bevestigd te worden. Juist dat over en weer bevestigen kan een belemmering zijn om tot verbinding, en daardoor tot een ander niveau van praten met elkaar te komen. We willen graag gehoord worden, maar horen we ook? Wanneer je dit weet om te buigen door oprecht interesse in de ander te tonen, krijg je ander soort gesprekken. Het soort gesprekken die je niet snel vergeet, waardoor er iets in beweging komt en je leven er een beetje anders uitziet na zulke gesprekken.

De tips:

  1. Kijk de ander aan wanneer deze verteld. Wanneer je rustig en zonder oordeel kunt kijken naar je gesprekspartner vallen je meer dingen op aan de mimiek, lichaamshouding etc. Je kunt dan scherper zien wat de ander raakt of inspireert. Dit zijn je aanknopingspunten om over door de vragen. Je gesprekspartner heeft maar een paar oogbewegingen nodig om te bepalen of je echt geïnteresseerd bent. Dus laat je niet afleiden en stel dat dit toch gebeurt, verexcuseer je dan en moedig de ander aan om verder te praten, eventueel door de laatste woorden te herhalen.
  2. Luister! Goed luisteren is best moeilijk, want we kleuren onze interpretaties, van wat gezegd wordt met onze eigen ervaringen. Onbevooroordeeld luisteren is luisteren zonder oordeel, zonder jouw ‘kleur’ erop te plakken. Kijk eens of je mee kunt gaan in het perspectief van de ander. Wat jij vind of voelt hoeft voor een ander niet hetzelfde te zijn. Laat je verassen!  Daarnaast kun je, wanneer je goed luistert horen bij welke woorden je gesprekspartner geraakt wordt. Deze woorden schreeuwen om er uitgelicht te worden.
  3. Stel vragen, vooral open vragen. Deze vragen nodigen de ander uit om meer van zichzelf te laten zien. Open vragen hebben de volgende kenmerken. Het zijn vaak korte zinnen en beginnen met wat, wanneer, welk, hoe, waar en waarom. Met ‘waarom’ is het altijd uitkijken omdat er een verwijtende toon in kan zitten. Dit komt waarschijnlijk van vroeger uit “waarom heb je je kamer niet opgeruimd?” of “Waarom heb je je huiswerk niet gemaakt?”. Goede open vragen zijn bijvoorbeeld; “Hoe was dat voor jou?“. “Wat deed dat met je?”. “Wat maakt dit zo belangrijk voor je?”. In gesloten vragen wordt vaak een deel van hetgeen de ander zegt herhaald “wanneer ging je met je vriendin op vakantie?”. En kenmerken zich verder doordat er korte antwoorden op mogelijk zijn, soms zelfs een simpel ja of nee. Deze vragen nodigen niet uit om meer te vertellen en je kunt met dit soort vragen een gesprek erg sturen (vaak in de richting waar jij het graag over wilt hebben). Kijk eens of je echt mee kunt bewegen in het perspectief van de ander. Open vragen nodigen uit en is de kans groter op verassende antwoorden.
  4. Relax! Doe alsof je alle tijd van de wereld hebt om naar het verhaal van de ander te luisteren. Zit ontspannen en adem! Wees er echt voor die ander.

Het vergt moed om je echt te willen verbinden: kwetsbaar durven zijn, zonder franje, zonder masker. Wanneer je dit doet ga je in elk gesprek een nieuw avontuur aan, wordt je verrast, krijg je nieuwe ideeën en je krijgt diepere vriendschappen. Met echt contact te maken, versterk je de band met mensen om je heen. Door geen oprechte aandacht voor een ander te hebben, mis je meer dan je denkt.

Neem jezelf eens voor om op een feestje of een netwerkborrel eens niets over jezelf te vertellen en alleen maar te vragen. Waarschijnlijk moet je een aantal keer op je lip bijten om niet in de valkuil te stappen om weer eens over jezelf te vertellen. Wanneer je jezelf betrapt probeer dit dan om te buigen tot een vraag. Het liefst een vraag die aansloot bij wat de ander je net vertelde. Ik weet zeker dat je  een ontzettend leuke avond hebt, met veel verassende ideeën, perspectieven en je leert je vrienden beter kennen. Geloof mij, het wordt een verrassend en leerzaam feestje. Daarnaast wordt je zeker weer uitgenodigd!
Nieuws archief